Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lägre pris på TNF-hämmare nästa år

Publicerad: 20 december 2011, 10:40

Priset på TNF-hämmare sänks från årsskiftet. Därmed blir läkemedlen också kvar i högkostnadsskyddet utan begränsningar.


Två företag har valt att sänka sina priser på de biologiska läkemedlen med cirka fem procent. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, räknar med att prissänkningarna kommer att frigöra minst 77 miljoner kronor per år vilket innebär att fler patienter kan få ta del av behandlingarna till samma kostnad som tidigare.

– Prissänkningarna på dessa effektiva läkemedel är mycket välkomna. Även i fortsättningen är det viktigt att vården tar stor hänsyn till priset när det skrivs ut. Det är så vården kan signalera att priskonkurrens lönar sig, säger hälsoekonom Gustaf Befrits på TLV i ett pressmeddelande.

TLV förklarar sitt beslut med att trots att TNF-hämmarna har använts för att behandla reumatiska sjukdomar i över tio år finns inga direkt jämförande studier som har visat på avgörande skillnader mellan de olika läkemedlen. Därför anser TLV att TNF-hämmarna är effektmässigt likvärdiga vid behandling av en hel population. I och med det ser verket inte heller någon anledning till att priserna ska skilja sig åt.

Med hänvisning till prissänkningarna har TLV också beslutat att samtliga TNF-hämmare blir kvar i högkostnadsskyddet.

Prissänkningarna träder i kraft den 1 januari 2012.

LINDA PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev