Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkare anmäls – läkemedelslistan "grotesk"

Publicerad: 22 augusti 2022, 09:31

”Bakjouren reagerar på den groteska medicinlista som bifogas”, skriver den läkare som granskat en annan läkares frikostiga förskrivning av läkemedel. Den granskade läkaren har anmälts till Ivo, rapporterar Sydsvenskan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

En läkarkollega reagerar på att mängden läkemedel som skrivits ut till en och samma psykiatripatient är ”grotesk”. Patienten hade flera gånger varit inlagd för avgiftning, men hade under fyra år ordinerats allt fler mediciner.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelIvoToppnyheter

T


Nu har den ansvariga läkaren anmälts av sin egen chef, rapporterar Sydsvenskan. Vissa patienter har ordinerats att ta uppemot tio olika antidepressiva läkemedel på samma gång.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg har läkaren på Skånes universitetssjukhus regelbundet skrivit ut stora mängder beroendeframkallande mediciner till sina patienter. Nästan 80 procent av läkarens patienter har fått bensodiazepiner.

Enligt en granskning av 50 journaler har en klar majoritet av dem stora brister. I flera fall har beroendeframkallande medicin skrivits ut till patienter med beroendeproblematik och i vissa fall har antipsykotisk medicin ordinerats till patienter som saknar psykosdiagnos.

”Lösningen på patientens problem är nästan alltid en läkemedelsordination”, skriver den läkare som granskat journalerna.

När läkaren fått påpekanden från sin chef har han vidhållit att han inte gjort några fel.

Läs också: Läkare skrev ut mängder med opioider – apotek larmade Ivo

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev