Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Läkare avstängd efter pillermissbruk

Publicerad: 13 Februari 2007, 10:06

En distriktsläkare i Landstinget Västernorrland har under en längre tid skrivit ut mycket höga doser av starka värktabletter och lugnande medel. I höstas upptäcktes mannens eget missbruk och han är nu avstängd från sitt arbete.


Då läkarens missbruk upptäcktes i september i fjol gjordes, utöver att mannen stängdes av och skickades på rehabilitering, även en utvärdering av hans läkarverksamhet, skriver Sundsvalls Tidning.

Då ansågs inte att det fanns tecken på att patientsäkerheten hade äventyrats, och läkaren återgick så småningom till sitt arbete.

I december uppträdde läkaren underligt på sitt arbete, varpå en provtagning gjordes. Detta ledde till att han åter stängdes av.

I samband med detta upptäcktes att läkaren skrivit ut skyhöga doser av beroendeframkallande preparat till ett antal patienter. Bland annat hade en patient under åtta månader fått recept på 10 500 smärtstillande och 300 lugnande tabletter.

Ytterligare ett antal patienter hade fått ett mycket högt antal tabletter utskrivna till sig.

Markus Kallioinen, chefläkare för primärvården i Landstinget Västernorrland, vill nu att Socialstyrelsen utreder den avstängde läkaren och bedömer hans möjlighet att fortsätta arbeta som läkare.

– Det är möjligt att det rör sig om försäljning, men det blir Socialstyrelsens sak att titta på det här, kommenterar han den höga förskrivningen till Sundsvalls Tidning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev