Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkare rekommenderar choklad i stället för medicin mot hosta

Publicerad: 17 juli 2007, 12:00

En läkare i Norrköping rekommenderar sina patienter att äta choklad i stället för att ta hostmedicin om de besväras av rethosta. Detta uppskattas inte av Läkarförbundet.


Sedan ett år tillbaka rekommenderar läkaren Laszlo Sinkvist på vårdcentralen Östertull i Norrköping choklad i stället för medicin till sina hostande patienter. Det rapporterar Folkbladet.
– Enligt amerikanska studier är varken de receptfria eller de receptbelagda hostmedicinerna särskilt effektiva. Och jag vill inte rekommendera mediciner som ger mer biverkningar än hjälp, säger han till tidningen.
Laszlo Sinkvist hänvisar också till en engelsk studie, där det hävdas att ämnet teobromin, som förekommer rikligt i kakaopulver, är tre gånger så effektivt mot hosta som kodein, det verksamma ämnet i många hostmediciner.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm reagerar starkt på Laszlo Sinkvists ovanliga rekommendationer till patienterna.
– Så får man inte lov att göra som läkare. För att få ta till alternativa metoder måste de ha sin grund i forskning som stöds av flera vetenskapliga rapporter, det räcker inte med att en enstaka rapport visar det, säger hon till Folkbladet.
Laszlo Sinkvist avfärdar dock Läkarförbundets kritik.
– Vad ska de hugga på härnäst? Att många använder koksalt vid nästäppa istället för de näsdroppar som säljs på apoteket?
Han understryker att han alltid gör en ordentlig undersökning av patienterna och att den som har lunginflammation eller annan allvarlig hosta får medicin. Men för rethosta tänker han fortsätta med sin rekommendation: Två koppar drickchoklad eller 50 till 100 gram mörk choklad.
– Jag letar ständigt efter nya rön som kan förenkla livet och mina rekommendationer om choklad har enbart fått positiv respons hos mina patienter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev