söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkare skrev ut mängder med opioider – apotek larmade Ivo

Publicerad: 2 augusti 2022, 11:18

Ivos bedömning är att läkaren okritiskt har förnyat recept med Oxynorm och Oxycodone. Genrebilder. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Getty Images

Efter larm från tre apotek riktar Ivo kritik mot en läkare som överförskrivit narkotikaklassade läkemedel. Myndigheten anser att läkaren har brustit i sin yrkesutövning. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Lex MariaIvoLäkemedelApoteksmarknaden

BH


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, började utreda läkaren efter att två apotek larmat om misstanke om överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel. 

Enligt den första anmälan hade läkaren föreskrivit för många recept av Oxynorm och Oxycodone med väldigt höga doseringar. I den den andra anmälan framgick att läkaren hade förskrivit stora mängder Oxynorm till en patient med missbruksproblem. 

Bland annat har läkaren under en lång period förskrivit Oxikodon/Oxynorm tolv kapslar, 10 mg, dagligen. Patienten kunde därför ta 16,3 kapslar oxikodon per dygn under fyra månader 2020, vilket motsvarar 163 mg som var 43 mg mer än ordination.

Läkaren anmäldes en tredje gång av ett apotek i augusti 2021 efter att hen hade förskrivit ”enorma mängder” tabletter Oxikodon till en person. 

Vid något tillfälle har läkaren förskrivit flera recept samma dag och ibland med intervall, ibland utan. Dessutom har andra läkare makulerat förskrivna recept till patienten på grund av misstanke om missbruk, skriver Ivo.

Myndigheten bedömer att läkaren har brustit i sin yrkesutövning eftersom hen ”underlåtit att iaktta största försiktighet” när hen har förnyat recept till en patient med kronisk smärtproblematik och som, enligt läkaren, led av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det senare är patienten inte utredd för, påpekar Ivo. 

Inte vid något tillfälle har läkaren i patientens journal kommenterat dennes medicinförbrukning eller tagit ställning till de doser som har skrivits ut, påpekar Ivo.

Myndighetens bedömning är att läkaren okritiskt har förnyat recept när patienten har hört av sig. Läkaren borde dessutom ha övervägt alternativa behandlingsformer och remitterat patienten till en smärtklinik för hjälp med nedtrappning av tablettintaget. 

Ivo har granskat läkarens dokumentation och förskrivningar för fyra andra patientfall men i de fallen inte funnit skäl att kritisera läkaren.

Läs också: Misstänks ha lurat läkare landet runt – fick minst 231 recept på narkotika 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-08-26

Jag tycker att det är lite anmärkningsvärt att ICO föreslår en remiss till Smärtmottagning med tanke på att INGA smärtmottagningar i Stockholm tar emot smärtpatienter som står på morfinpreparat. I vilket fall som helst har de nobbat mina och mina kollegors försök.

Jonas

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev