Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkare skrev ut mer antibiotika senare på dagen

Publicerad: 10 oktober 2014, 13:10

Foto: Thinkstock

Ju längre arbetspasset led, desto större var sannolikheten att läkare skrev ut antibiotika, i en ny studie.


Amerikanska forskare har analyserat uppgifter om 21 000 besök för akuta luftvägsinfektioner hos 204 läkare i USA.

Enligt deras resultat ökade läkarnas förskrivning av antibiotika för diagnoser där det saknas indikation för det ju längre arbetspassen led. Detsamma gällde diagnoser där det ibland kan vara motiverat med antibiotika.

Diagnoser där antibiotika inte skulle förskrivits var bland annat akut bronkit, influensa och förkylning. Diagnoser där det ibland kan vara motiverat är till exempel bihåleinflammation och öroninflammation.

Sammantaget var det 26 procent större sannolikhet att patienten fick ett recept med antibiotika utskrivet den sista timmen av ett arbetspass än den första timmen, om hen hade en diagnos som aldrig eller ibland kräver antibiotika. Av en figur som forskarna redovisar framgår också att det i studien var större möjligheter för patienterna att få antibiotika förskrivet på eftermiddagen än på förmiddagen.

Studien är publicerad som ett brev i Jama Internal Medicine. Forskarna hänvisar i brevet till att domare är mer benägna att neka villkorlig frigivning senare under en session än tidigare, vilket anses vara ett enklare och säkrare alternativ. De anser att deras resultat stödjer att beslutströtthet även drabbar läkare.

Förslag för att minska sådan trötthet som de ger i brevet är bland annat att ha kortare arbetspass, ändra scheman och att införa obligatoriska pauser.

Forskarna påpekar att det kan finnas faktorer som inte har mätts i studien och som kan ha bidragit till resultaten.

Här kan du läsa brevet till Jama:

Linder med flera. Time of Day and the Decision to Prescribe Antibiotics. JAMA Intern Med. Publicerad online 6 oktober.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev