Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkare utan gränser slåss för generika

Publicerad: 31 mars 2016, 09:07

Foto: Läkare utan gränser

Läkare utan gränser fortsätter att fajtas för att Indien ska kunna tillverka billiga generiska läkemedel.


EU och Indien har i snart ett decennium försökt att enas om villkoren i ett frihandelsavtal där immaterialrätten är en stötesten.

– Över 97 procent av de hiv-läkemedel vi använder för att behandla omkring 230 000 patienter kommer från Indien. Vi skulle inte kunna behandla så många människor om det inte var för generika från Indien, säger Helle Aagaard, policyrådgivare på Läkare Utan Gränser, i ett pressmeddelande.

Den indiska patentlagen medger inte patent för nya läkemedel som inte har en betydligt bättre effekt jämfört med befintliga läkemedel. EU vill dock kunna stoppa lagliga läkemedel från landet om ett läkemedelsbolag hävdar att de bryter mot dess immaterialrätt.

Detta har fått Läkare utan gränser att gå i taket flera gånger och varna för att många fattiga skulle gå miste om läkemedel om bolagen kan stoppa generikaprodukter.

Senaste utspelet kom inför gårdagens möte mellan Indiens premiärminister Narendra Modi och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel. Enligt Läkare utan gränser väntas de två ledarna meddela att man återupptar förhandlingarna om frihandelsavtalet.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev