Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkarförbundet varnar för läkemedelstester i u-länder

Publicerad: 25 mars 2009, 13:54

Allt fler läkemedelstester görs i u-länder. Nu varnar Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm för följderna.


Under 2007 kom en tredjedel av patienterna som hade varit med och testat läkemedel för den europeiska marknaden från utvecklingsländer. Det är en betydligt större andel än för bara ett år sedan, visar statistiken från den europeiska läkemedelsmyndigheten Emea. För ett decennium sedan testades nästan inga av läkemedlen i u-länder, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som även är ansvarig för etikfrågor i läkarnas världsorganisation World Medical Association, är utvecklingen inte oproblematisk. Hon hänvisar till att den etiska kontrollapparaten är mindre utbyggd i u-länderna än i till exempel Sverige.

– Den enskilda individen ska ge sitt informerade samtycke till att delta i studien, och då måste man få veta vilka möjligheter men också vilka risker som finns. Och om man till exempel inte kan läsa och skriva på ett fullgott sätt kan det vara svårt att ge det informerade samtycket, säger hon till Sveriges Radio.

Lägre kostnader sägs vara en anledning till läkemedelsbolagens intresse för u-länderna. Richard Bergström, vd för läkemedelsindustrins branschorganisation Lif, hänvisar även till att vissa läkemedelsmyndigheter kräver tester som inte är godkända i västvärlden.

– Då får vi vända oss till länder i Latinamerika och Sydostasien för att kunna göra de studierna, säger han till Sveriges Radio.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev