lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkarföreningar bidrog till marknadsföring av Gardasil

Publicerad: 19 augusti 2009, 12:46

Tre professionella organisationer för läkare i USA deltog aktivt i att marknadsföra läkemedlet Gardasil – redan innan studierna med kliniskt relevanta resultat om vaccinet var klara.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det skriver de amerikanska forskarna Sheila och David Rothman i tidskriften Jama i dag.

Enligt artikeln fick tre professionella organisationer för läkare – Society of Gynecologic Oncology, the American Society for Colposcopy and Cervical Pathology och American College Health Association – ekonomiskt stöd från läkemedelsföretaget bakom Gardasil för att undervisa om vaccinet. Organisationerna kunde sedan, tack vare dessa pengar, utveckla olika program och talarpresentationer som förespråkade användning av vaccinet.

Enligt författarna var en stor del av materialet alltför ensidigt inriktade på fördelarna med vaccinet och visade inte på frågans hela komplexitet. Det saknades också balanserade uppgifter om risk och nytta med vaccineringen.

I en starkt kritisk kommentar skriver Charlotte Haug från det norska läkarförbundet att nettovinsten för den enskilda kvinnan av HPV-vaccinering är osäker och att risken att få livmoderhalscancer är liten även utan vaccination, förutsatt att kvinnan går på regelbundna kontroller.

I samma utgåva av Jama rapporterar forskare från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention om de rapporter om biverkningar av Gardasil som kommit in från juni 2006 till december 2008.

Totalt har 12 424 rapporter om biverkningar i samband med vaccination kommit in till det amerikanska vaccinationsregistret VAERS, vilket blir 53,9 rapporter per 100 000 vaccinationer. Drygt 6 procent av rapporterna rör allvarliga händelser. Den vanligaste allvarliga biverkan rörde svimningsanfall, som inträffat 8,2 gånger per 100 000 vaccinationer, olika lokalreaktioner som inträffat 7,5 gånger per 100 000 vaccinationer och yrsel, som inträffat 6,8 gånger på 100 000 vaccinationer.

32 dödsfall totalt hade inrapporterats och även fall av ventrombos och autoimmuna sjukdomar. Sedan data analyserats var det enligt forskarna två tillstånd som inträffat oftare än vad som är normalt: svimningsanfall och ventrombos.

Forskarna påpekar dock att systemet med ett biverkningsregister kan innebära underrapportering, vilket betyder att siffrorna måste tolkas med försiktighet.

Läs studierna

Jama 2009; 302: 781–786
Jama 2009; 302: 750–757
Jama 2009; 302: 795–796

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev