Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkarnas roll ifrågasätts när försäljningen av Tamiflu ökar

Publicerad: 13 oktober 2009, 13:36

Svenska läkare anklagas nu för felaktig förskrivning av Tamiflu och Relenza.


Under hela 2008 skrevs de båda preparaten ut för 345 000 kronor, motsvarande behandling av 1 500 patienter. Under detta år har försäljningen rusat i höjden och till och med september hade Tamiflu och Relenza sålts för nära 11 miljoner kronor.

Detta motsvarar en mängd som räcker för behandling av ungefär 50 000 patienter, enligt statistik från Apotekens service AB, det statliga företag som bland annat har hand om läkemedelsstatistiken under omregleringen av apoteksmarknaden. Eftersom försäljningen vida överstiger antalet rapporterade fall av svininfluensan är slutsatsen från företaget att det förekommit en omfattande hamstring av de båda medlen.

Enligt ett pressmeddelande från Apotekens Service AB finns det ett tydligt samband mellan försäljningen av Tamiflu och Relenza och rapporteringen kring svininfluensan. Däremot har preparaten inte främst skrivits ut till de åldersgrupper, 5-29, år som varit mest utsatta för svininfluensa.

– Att förskrivningen till äldre över 50 år har varit högst är anmärkningsvärt eftersom de flesta fall av svininfluensa som har rapporterats i Sverige, närmare 60 procent, har varit patienter mellan 10 och 29 år, säger Peter Persson, läkemedelsanalytiker vid Apotekens Service AB, enligt ett pressmeddelande.

Störst försäljning av Tamiflu och Relenza har det varit i Kalmar län, Stockholm samt Halland. Minst har försäljningen varit på Gotland, i Södermanland och i Västmanland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev