lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel bryts ner i reningsverket

Publicerad: 19 oktober 2012, 06:13

En stor del av smärtstillande läkemedel bryts ner i ett reningsverk. Estelle Larsson, doktorand i miljövetenskap vid Lunds universitet, mäter läkemedelsrester i slam och utloppsvatten.


En stor del av Estelle Larssons arbete har gått ut på att utveckla en mätmetod som fungerar för att mäta läkemedelsrester i slam och vatten som går in och ut ur reningsverk.

Hon har hunnit analysera alla tre olika sorters slam som produceras i ett reningsverk i Skåne, i jakten på fyra vanliga läkemedelssubstanserna från värktabletter: ketoprofen, naproxen, diklofenak och ibuprofen.

– Min studie visar att alla smärtstillande substanser finns i det vatten som kommer in till reningsverket, särskilt ibuprofen. Men alla binder i slammet i väldigt liten utsträckning. Totalt mellan tre och tio procent hamnar i slammet, en väldigt liten andel, säger Estelle Larsson.

Slammet från reningsverk används på landets åkrar. Därför är det viktigt att kontrollera vilka ämnen och substanser som hamnar där. För reningsverken är än så länge inte byggda för att filtrera bort läkemedel.

Andra studier har visat att läkemedelsrester från bland annat smärtstillande läkemedel påverkar naturen, inte minst fiskar.

Det verkar dock som att reningsverket i Skåne inte släpper ifrån sig särskilt mycket av läkemedelsresterna i utloppsvattnet heller.

– Det innebär att det måste ske en omfattande omvandling av ibuprofen till något annat. Så nu ska vi mäta kända omvandlingsprodukter, säger Estelle Larsson.

– Det är antagligen inte i slammet man bör sätta in de största insatserna, utan kanske i det vattnet som går ut från reningsverket.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev