Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel förebyggde bröstcancer

Publicerad: 12 december 2013, 13:30

Friska kvinnor som behandlades med läkemedlet anastrozol halverade sin risk att drabbas av bröstcancer, enligt en ny studie i tidskriften Lancet. Men en expert ifrågasätter om effekten är kliniskt betydelsefull.


Nu kommer ytterligare belägg för att så kallade antiöstrogener kan skydda kvinnor från att diagnostiseras med bröstcancer. Det är ett internationellt forskarlag som randomiserat postmenopausala kvinnor med hög risk för bröstcancer till att dagligen ta aromatashämmaren anastrozol eller placebo.

Efter fem år hade 2 procent av dem som fått aktiv behandling insjuknat i bröstcancer, jämfört med 4 procent i placebogruppen. Förekomsten av misstänkta biverkningar var densamma i bägge grupper.

Resultaten ger därför starkt stöd för att använda anastrozol som bröstcancerprofylax i den aktuella gruppen, enligt forskarna bakom studien.

De får dock inte medhåll i den slutsatsen av forskaren David Cameron, professor vid Edinburgh Cancer Centre i Storbritannien, som skrivit en kommentar till studien i tidskriften.

Han pekar på att det ännu inte finns data på om behandlingen eventuellt minskar dödligheten i bröstcancer. Och sannolikheten för en sådan effekt är liten då profylaxbehandling med anastrozol eller andra antiöstrogener främst biter på icke-livshotande tumörer, enligt David Cameron. Dessutom pekar han på risken för biverkningar av behandlingen.

I studien ingick 3 864 kvinnor i åldersgruppen 40 till 70 år och som hade genomgått klimakteriet. Enligt speciella kriterier hade alla minst 50 procent ökad risk att drabbas av bröstcancer, jämfört med normalbefolkningen.

Studien presenteras på San Antonio Breast Cancer Symposium.

Läs abstract till studien:

Jack Cuzick med flera. Anastrozole for prevention of breast cancer in high-risk postmenopausal women (IBIS-II): an international, double-blind, randomised placebo-controlled trial. Lancet, publicerad online den 12 december 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62292-8

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev