Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel hade effekt vid resistent leukemi

Publicerad: 28 november 2012, 22:00

Många patienter med kronisk myeolisk leukemi som slutat svara på tillgängliga läkemedel fick hjälp av det nya läkemedlet ponatinib, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


I dag finns tre läkemedel som i de flesta fall effektivt kan bromsa förloppet vid kronisk myeloisk leukemi. Det är Glivec (imatinib) som godkändes i början av 2000-talet och de nyare läkemedlen Sprycel (dasatinib) och Tasigna (nilotinib).

Nu finns nytt hopp för de patienter som ändå sviktar på behandlingarna. Det är amerikanska forskare som i en fas 1-studie utvärderat läkemedelskandidaten ponatinib hos patienter med sådan läkemedelsresistent leukemi.

Läkemedlet har utvecklats speciellt för att motverka den vanligaste typen av mutation som gör leukemicellerna motståndskraftiga.

Hos 43 patienter som var i en kronisk fas av sjukdomen fick 42 en helt normaliserad blodbild efter att den nya behandlingen sattes in.

Hos 22 patienter som var i en svårare sjukdomsfas sågs en förbättrad blodbild hos 8 patienter efter att de fick det nya läkemedlet.

Svaret på behandlingarna var långvariga. Enligt forskarna verkar också resultaten vara bättre än vad som ses med andra generationens läkemedel efter att behandling med Glivec sviktat.

Studien har finansierats av bland andra företaget Ariad Pharmacueticals som utvecklat ponatinib.

Läs abstract till studien:

Jorge Cortes med flera. Ponatinib in Refractory Philadelphia Chromosome–Positive Leukemias. New England Journal of Medicine 2012; 367:2075-2088. DOI: 10.1056/NEJMoa1205127

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev