Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel hjälpte mot RS-virus

Publicerad: 19 november 2015, 07:37

Ett effektivt läkemedel mot RS-virusinfektion har visat sig vara svårt att utveckla, men en pilotstudie ger nytt hopp då en läkemedelskandidat snabbt minskade mängden RS-virus hos smittade.


I studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, testades en oral läkemedelskandidat på friska frivilliga som exponerats för RS-virus. Totalt ingick 62 vuxna som tolv timmar efter bekräftad infektion eller sex dagar efter smittotillfället fick antingen placebo eller läkemedelskandidaten ALS-008176 i någon av tre doser. Läkemedlet gavs var tolfte timme i fem dagar.

De personer som tog läkemedlet fick snabbt markant lägre nivåer av RS-viruset jämfört med dem som fick placebo. Virusnivåerna var mellan 73 och 88 procent lägre hos dem som fått läkemedelskandidaten jämfört med de som fått placebo. Den antivirala effekten var störst hos de personer som fått en hög dos inledningsvis.

Forskarna påpekar dock att studien var liten och att medlet testades på friska vuxna, medan det främst är spädbarn som är sårbara för RS-virusinfektion. Alla försökspersoner hade också ett tidigare immunsvar mot RS-virus, vilket kan ha hjälpt till att bekämpa infektionen.

Studien var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Alios Biopharma finansierade den.

I dag finns inget vaccin mot RS-virus, men det finns ett virushämmande medel som ges till barn med hög risk för allvarlig infektion. Men fler försök är på gång. Bland annat visade en fas 1-studie som nyligen publicerats i Science Translational Medicine lovande effekt av en vaccinkandidat som testats på både vuxna och barn.

Läs mer i abstract:

John DeVincenzo med flera. Activity of Oral ALS-008176 in a Respiratory Syncytial Virus Challenge Study. New England Journal of Medicine, publicerad online 18 november 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1413275

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev