Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel mot depression kan ha plats vid ischemisk stroke

Publicerad: 10 januari 2011, 08:58

Det antidepressiva läkemedlet fluoxetin kan förbättra den motoriska förmågan hos patienter som fått blodpropp i hjärnan, enligt en ny studie.


Tidigare forskning har pekat på att antidepressiva läkemedel av typen SSRI skulle kunna gynna återhämtningen efter en blodpropp i hjärnan, ischemisk stroke. Nu kommer ytterligare en studie som stödjer detta samband.

Det är franska forskare som undersökt läkemedlet fluoxetin bland 118 patienter som fått medelsvåra eller svåra motoriska problem efter en ischemisk stroke.

Forskarna lottade patienterna till daglig behandling med fluoxetin eller placebo i tillägg till sjukgymnastik.

Efter nittio dagars uppföljning hade de som lottats till fluoxetin förbättrat sin motoriska förmåga mer än de som lottats till placebo.

Andelen patienter som då kunde klara sig själva var 26 procent i gruppen som fått fluoxetin, jämfört med 9 procent i gruppen som fått placebo.

Forskarna poängterar att fluoxetin är billigt och relativt fritt från biverkningar. De anser dock att det behövs längre och större studier av bredare patientgrupper innan behandlingen skulle kunna införas i klinisk praxis vid stroke.

Verkningsmekanismen är än så länge oklar men forskarna pekar bland annat på att SSRI har visat sig öka aktiviteten i motoriska cortex efter stroke.

Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Lancet Neurology.

Läs abstract till studien:

Lancet Neurology, publicerad online 10 januari 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News