Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel som togs bort förra året godkänns igen

Publicerad: 29 september 2014, 07:22

I årtionden har läkare förskrivit ketokonazol off label för att behandla Cushings syndrom. Nu ser det ut som om läkemedlet kommer att bli godkänt för att behandla sjukdomen.


Förra sommaren rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, medlemsländerna att oralt ketokonazol skulle avregistreras för behandling av svampinfektioner. Skälet var att risken för leverskador bedömdes vara för hög.

Men i mer än 30 år har läkemedlet använts för att behandla patienter med Cushings syndrom, fast det inte är godkänt för det. Nu meddelar EMA i ett pressmeddelande att myndighetens vetenskapliga kommitté CHMP beslutat att rekommendera att Ketokonazol HRA ska godkännas vid sjukdomen.

Cushings syndrom kan bero på ett överskott av kortisol och kännetecknas bland annat av att fettet omfördelas så att armar och ben blir smala, medan fett ansamlas på magen och i ansiktet. Sjukdomen kan ha flera allvarliga komplikationer som depression och diabetes. Risken för frakturer ökar också då skelettet blir skörare. Cushings syndrom kan bero på långvarig behandling med kortison eller på tumörer i hypofysen eller binjurebarken.

Bland endokrinologer har det funnits en oro för att ett viktigt behandlingsalternativ försvinner sedan EMA rekommenderade att dra in tillståndet för ketokonazol som tas via munnen för behandling av svampinfektioner. Då det finns få läkemedelsbehandlingar som kan användas vid syndromet har EMA handlagt ärendet snabbare än normalt, vilket kan ske då läkemedel svarar upp till ett behov där det saknas alternativ.

Läkemedlet ska endast förskrivas av läkare med specialkompetens att behandla Cushings syndrom och det är viktigt att levervärden övervakas, uppger EMA. Formellt godkännande av ketkonazol fattas av EU-kommissionen.

Relaterat material

EMA: Orala ketokonazolläkemedel bör avregistreras

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev