Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel tar en större del av budget för cancer

Publicerad: 8 juni 2016, 05:00

År 2005 utgjorde cancerläkemedel 12 procent av de direkta kostnaderna för cancervård inom EU. Nio år senare hade den andelen nästan fördubblats till 22 procent.


Det visar en studie som presenterades på Asco-kongressen under lördagen av den svenske onkologen Nils Wilking och kollegor. Forskarna konstaterar att andra kostnader än läkemedel varit stabila eller till med gått ner under perioden.

– Vi har gått från mindre sjukhusbehandling till mer poliklinisk behandling. I Sverige har det varit kraftiga nerskärningar på sjukhusbehandling. Det har sänkt kostnaderna men det har ätits upp av ökade utgifter för läkemedel, säger Nils Wilking till norska Dagens Medicin.

Totalt sett uppskattar forskarna att kostnaderna för cancersjukvården ökade från 79 miljarder euro år 2005 till 86 miljarder euro år 2014, mätt i 2014 års priser.

I en annan studie har Nils Wilking och kollegor undersökt användningen av cancerläkemedel i olika EU-länder. Slutsatsen är inte oväntat att tillgången till nya cancerläkemedel varierar, huvudsakligen beroende på de olika ländernas ekonomiska förutsättningar.

År 2005 var det Frankrike som spenderade mest pengar på cancerläkemedel per capita, men år 2014 hade landet fått se sig passerat av Tyskland.

Bröstacancerläkemedlet trastuzumab var det mest säljande läkemedlet både år 2005 och 2014.

De nyaste läkemedlens andel av budgeten har varit relativt konstant och låg på åtta procent år 2014.

– Kanske är det sex, sju läkemedel som står för en väldigt stor andel av kostnaderna. Många cancerläkemedel är små både volyms- och kostnadsmässigt, säger Nils Wilking till norska Dagens Medicin.

Av de fem mest säljande läkemedlen 2014 konstaterar forskarna att tre har eller är på väg att tappa patentet, nämligen trastuzumab, rituximab och imatinib.

Läs mer i abstract:

Nils Wilking med flera. The burden and direct cost of cancer in Europe (EU-28). J Clin Oncol 34, 2016 (suppl; abstr 6618)

Nils Wilking med flera. Access to cancer drugs in Europe years 2005-2014. J Clin Oncol 34, 2016 (suppl; abstr e18015)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News