Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel till bebis dröjde fem veckor

Publicerad: 15 september 2014, 12:42

Ett spädbarn fick vänta i fem veckor på ett licensläkemedel mot kolik. Cura-apoteket bedömer händelsen som allvarlig och har gjort en lex Maria-anmälan.


– En rad olyckliga omständigheter, delvis utanför vår kontroll,  samverkade till att det här kunde hända, säger Annika Nordén-Hägg,  kvalitetsansvarig på Cura-apoteken och den som gjort anmälan till  Inspektionen för vård och omsorg.

Ett spädbarn som led av besvärlig kolik skulle få dicycloverin i form  av det licensbelagda läkemedlet Merbentyl. Eftersom läkemedlet inte  längre gick att beställa föreslog grossisten Oriola att det ersattes av  samma substans från ett annat företag.

Ett nytt recept liksom licensansökan till Läkemedelsverket faxades in  efter en vecka och samtidigt gjordes en förtida beställning av  läkemedlet. Läkemedelsverket begärde en komplettering av licensansökan,  en läkemedelsresumé. Den kom först efter 13 dagar från grossisten och  faxades då från apoteket till Läkemedelsverket med påskriften ”bråttom”.

Men när läkemedlet kom till apoteket 14 dagar senare hade  Läkemedelsverket ännu inte fattat beslut i frågan. Efter påstötningar  från apoteket godkände myndigheten licensansökan tre dagar senare och  läkemedlet kunde expedieras.

För mamman till spädbarnet fick förseningen negativa följder, enligt vad den förskrivande läkaren uppgett för Cura-apoteket.

Vad kan ni från apotekets sida göra för att undvika sådana här förseningar?

– Vi ska försöka ha övervakning på den här typen av ärenden men det  är svårt för vi har inte behövt ha det hittills. Det ska flyta på och vi  har förutsatt att folk gör det de ska, säger Annika Nordén-Hägg.

Vem har största ansvaret för att det gick snett?

– Det får IVO reda ut, men det är tragiskt att människor har hamnat i kläm.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev