Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedel visade effekt mot psykos vid parkinson

Publicerad: 1 november 2013, 00:30

Ett nytt läkemedel har i en studie visat tecken på att kunna hjälpa personer med Parkinsons sjukdom och samtidig psykos.


Mer än hälften av alla patienter med Parkinsons sjukdom drabbas av psykoser. Men vanliga antipsykotika förvärrar parkinson-symtomen och därför finns i dag ingen lämplig behandling för patientgruppen.

Nu pekar en fas 3-studie på att läkemedelskandidaten pimavanserin kan ge effekt.

I studien randomiserades 199 patienter till att under 6 veckor antingen få pimavanserin eller placebo. 37 procent av deltagarna som ingick i behandlingsgruppen förbättrades signifikant vad gäller psykotiska symtom. Det ska jämföras med 14 procent i kontrollgruppen. Enligt resultaten förbättrades även sömnen för patienterna som fick behandling och vårdgivarnas arbetsbörda minskade.

Men det var också fler i gruppen som fick läkemedel som avbröt på grund av oönskade sidoeffekter, tio jämfört med två i kontrollgruppen. Sammantaget var dock pimavanserin väl tolererat, enligt studien.

Forskarna drar slutsatsen att läkemedlet kan vara till nytta för patienter med parkinson och psykos.

Referens:

Cummings med flera. Pimavanserin for patients with Parkinson´s disease psychosis: a randomised, placebo-controlled phase 3 trial. Lancet. Publicerad online den 1 November.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News