Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedelsboken återuppstår

Publicerad: 17 februari 2022, 13:15

Den digitala Läkemedelsboken som inte uppdaterats sedan 2018 ska förnyas.

Foto: Läkemedelsverket

Den digitala läkemedelsboken återuppstår, på uppdrag av regeringen. Läkemedelverket får 10 miljoner för att täcka kostnaderna.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketPrimärvårdSlutenvårdBjörn ErikssonLäkemedelToppnyheter

Läkemedelsboken skulle läggas ner helt vid årsskiftet 2020/2021, eftersom den var för dyr att uppdatera. Läkemedelsverket, LMV, uppskattade kostnaderna för driften till mellan 2,5-3 miljoner kronor årligen. Det skulle dessutom krävas en extra investering på cirka 6 miljoner kronor för att uppdatera tekniken. 

Beslutet möttes av kraftiga protester från både Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen, som ansåg att boken bidrog till en kostnadseffektiv läkemedelsförsörjning.

Läs mer: ”Behovet av en nystart av Läkemedelsboken är stort” 

Strax innan nedläggningen fick LMV i uppdrag att se över en lösning och i september 2021 presenterade verket en plan för hur Läkemedelsboken skulle kunna återinföras med en ny it-lösning. Det material som fortfarande är sökbart används, trots att det inte uppdaterats sedan 2018. 

”Behovet av och intresset för en nystart av Läkemedelsboken är stort. Under 2020 hade den nuvarande, inte helt uppdaterade versionen av Läkemedelsboken 2,6 miljoner besök”, skrev generaldirektör Björn Eriksson och styrelseordförande Nils Gunnar Billinger i en debattartikel i Dagens Medicin . 

Utredningen lämnades till regeringen, som nu ger Läkemedelsverket i uppdrag att förverkliga planerna och samtidigt också uppdatera det material som fortfarande är sökbart. Uppdateringarna kommer att göras successivt och beräknas vara klart i början av 2024.

Läkemedelsverket får 10 miljoner kronor för 2022, som ska täcka både uppstart och drift. 

Läkemedelsboken

Läkemedelsboken är ett producentobundet kunskapsstöd som beskriver läkemedelsbehandling av de vanligaste sjukdomarna i svensk behandlingskontext. Den innehåller även vissa mer generella avsnitt om läkemedelsanvändning och relevanta regelverk. Läkemedelsboken har givits ut sedan 1977, först ut av Apoteksbolaget (numera Apoteket AB) och sedan 2009 av Läkemedelsverket. Läkemedelsboken finns sedan 2014 som webbpublikation och i appformat och uppdaterades fram till december 2018.

Källa: Läkemedelsverket

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev