onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedelsfel görs till arbetsmiljöfråga

Publicerad: 13 juni 2014, 09:00

Läkemedelsdosen i journalen var gammal och kvinnan dog. Fallet är anmält till Ivo men chefläkaren efterlyser även förslag på nya journalrutiner från Arbetsmiljöverket.


Det är okonventionellt att vända sig till Arbetsmiljöverket i en fråga om läkemedelshantering, det är Mats Molt, chefläkare för division kirurgi vid Skånevård Kryh i Region Skåne, väl medveten om.

– Men jag har rekommenderat Arbetsmiljöverket att inspektera läkarnas arbetsmiljö i journalsystemenen. Det är ett problem med alla olika journalsystem där läkemedlen ska föras in, både här och i övriga landet, säger han.

– Jag ser det som en del av mitt jobb att bevaka att mina medarbetare ska kunna göra rätt. Det är en arbetsmiljöfråga eftersom personalen tar illa vid sig när patienterna far illa, som i det anmälda Lex Maria-fallet.

Han hoppas att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Arbetsmiljöverket ur sina respektive perspektiv kan ge idéer på hur läkemedelshanteringen i journalsystemen ska kunna göras patientsäkrare.

– Det är så många överföringsmoment det handlar om där vi skulle behöva bättre digitalt stöd och slippa manuell överföring.

Den 92-åriga kvinnan i det Ivo-anmälda fallet, opererades på kirurgen på Centralsjukhuset i Kristianstad och låg inne i sju dagar. Den dos Lyrica som angavs på hennes läkemedelslista i sjukhusets journalsystem var tre gånger större än den hon vid tidpunkten hade.  Lyrica ges bland annat vid nervsmärta. Misstaget upptäcktes av hennes anhöriga först sedan hon kommit hem. Hon var trött och medtagen, vilket till viss del anses bero på den allt för höga dosen Lyrica. Läkemedlet sattes ut och efter ett antal komplikationer avled kvinnan. Hennes fall är ett typiskt exempel på felaktig läkemedelshantering på grund av fel i journalsystemen, anser Mats Molt.

– Jag efterlyser ett samlat grepp kring läkemedelsfrågan och skulle vilja att myndigheternas experter ska kasta ett öga på den.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev