Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedelsrenande toalettblock prisas

Publicerad: 16 februari 2017, 13:12

Prisutdelning där Pharem Biotech AB och Akademiska sjukhuset får hållbarhetspris för sitt samarbete.

Foto: Emilia Larsson

Ett projekt där ett nytt sätt att rena avloppsvatten på sjukhus testats vann hållbarhetspris.


Det var samarbetet mellan Uppsalaföretaget Pharem Biotech AB och Akademiska sjukhuset som prisades när tidningen Aktuell Hållbarhet delade ut Sustainable Healthcare Innovation of the Year.

Projektet gick ut på att testa ett nytt sätt att rena avloppsvatten från läkemedelsrester genom enzymblock som hängs i toalettstolen. Motiveringen var att ”den enzymatiska produkten har potential att möjliggöra en effektiv väg för att få bort organiska föroreningar i vattenmiljö, vilket är en viktig sak på agendan för hälso- och sjukvården”.

– Sjukhus är en viktig källa till föroreningar. En lösning som ska fungera där behöver vara enkel att installera, inte så dyr och ska inte påverka sjukhuspersonalens arbete, säger Martin Ryen, vd och grundare av Pharem Biotech AB när Dagens Apotek träffar honom på Müncherbryggeriet i Stockholm.

Blocken ser ut som vanliga doftblock men innehåller även enzymer som bryter ned läkemedelssubstanser som är skadliga för miljön, bland annat antibiotika. De block som användes i samarbetet med Akademiska sjukhuset analyserades mot fem läkemedelssubstanser. Tre antibiotika, en blodtrycks- och en värkmedicin.

– Resultatet från studierna är lovande och Akademiska sjukhuset har valt att köpa in produkten för att under en period test-använda den vid en del av sjukhuset, mer kan jag inte säga eftersom resultatet från studierna ännu inte publicerats, säger Martin Ryen.

I dagsläget har Pharem Biotech AB ett par 100 substanser som de jobbar med. Ur allergisynpunkt har företaget valt att göra blocken doftfria men företaget tittar även på att eventuellt lansera en variant med doft.

– Den ska helt kunna ersätta det vanliga toablocket.

I år lanseras blocket på marknaden. Kostnaden för ett block ligger på 50 kronor och vid normal förbrukning räcker det ca 2-3 veckor. Upp till 80 procent av läkemedelsresterna bryter blocket ner. När det kommer till tillverkning av blocken så har Martin Ryen valt att samarbeta med svenska och tyska bolag som han anser har hårda miljökrav.

Var ser du att produkten finns i framtiden?

– Jag hoppas att det är en standardlösning på sjukhus men även att hushåll där man har en stor läkemedelsförbrukning använder den.

På prisutdelningen fick Martin Ryen frågan av moderatorn om hon i framtiden kan hämta ut ett block tillsammans med sitt läkemedel på apoteket.

– Det beror på om apoteken är intresserade. Vi har förhoppningar om att gemensamt kunna ta fram en produkt som passar för det, sade Martin Ryen.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev