måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedelsverket överväger restriktioner för förskrivningen av bristläkemedel

Publicerad: 9 februari 2023, 10:01

Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket och Emer Cooke, generaldirektör europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, håller presskonferens på Sankt Gertrud konferens i Malmö på torsdagen gällande det ökande antalet restanmälda läkemedel.

Foto: Johan Nilsson/TT

Läkemedelsbrist är ett växande problem och kan hota patientsäkerheten. Patienterna måste sluta hamstra, mängden läkemedel som skrivs ut åt gången kan begränsas och företag som inte varnar i tid kan få böter, varnar EMA.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedelsföretagEMALäkemedel

T

TT


När europeiska läkemedelsmyndigheter samlas i Malmö är läkemedelsbristen en av huvudfrågorna.

– Bristen är ett av våra fokusområden i hela Europa och även globalt, det här är inte ett nationellt problem, säger Emer Cooke, generaldirektör för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Antalet restanmälda läkemedel ökade med 54 procent under 2022 jämfört med 2021. Emer Cooke pekar på att det är viktigt att djupare analysera orsakerna – de är många, konstaterar hon.

– Det har blivit bekymmersamt att se att läkemedel som våra medborgare behöver inte finns på apotekshyllorna längre. Det är viktigt att vi jobbar med alla delar och alla aktörer. För vår del är det jätteviktigt att få en bättre överblick, säger Björn Eriksson, generaldirektör för svenska Läkemedelsverket.

Läs också: Vabruari utan febernedsättande 

Flera åtgärder diskuteras, bland annat att göra det lättare att sälja läkemedel i Sverige från andra EU-länder med ”fel språk” på förpackningen. Det kan också bli restriktioner för hur många tabletter av en bristvara som får skrivas ut till varje patient.

I Sverige har regeringen också lagt fram en proposition om att läkemedelsföretag som inte i tid flaggar för att brist kommer att uppstå ska kunna bötfällas. Det har varit ett återkommande problem att företagen inte informerar, konstaterar Björn Eriksson.

– När sista tabletten expedieras kan vi ibland bli varse att det är en brist.

TT: Kan bristen innebära ett hot för patientsäkerheten?

– Ja, absolut. Vissa läkemedel är helt nödvändiga att man får varje dag. Vi som myndighet måste göra allt för att medborgare och patienter har tillgång till dem, säger Björn Eriksson.

Utöver företag och myndigheter har även allmänheten ett ansvar när det börjar uppstå brist på ett visst läkemedel, betonar han:

– Att inte hamstra, att inte köpa in en massa, vilket kan vara en naturlig reflex, kanske.

Mötet i Malmö är det första av 22 som Läkemedelsverket kommer att arrangera under det halvår då Sverige är ordförandeland i EU.

Läs också: Regeringen vill bötfälla läkemedelsföretag som inte larmar vid medicinbrist 

Cecilia Klintö/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev