tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Läkemedelsverket varnar för potensprodukt

Publicerad: 17 mars 2014, 09:31

Foto: Thinkstock

En potensprodukt som kan orsaka kraftiga blodtrycksfall säljs via nätet. Läkemedelsverket har funnit höga halter av den odeklarerade substansen tadalafil i örtprodukten.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är potensprodukten Maxidus som har analyserats av Läkemedelsverket på begäran av Polismyndigheten i Stockholm. Personer som lider av hjärt-kärlproblem varnas särskilt för produkten som sålts via en svensk webbshop.

– Använder du läkemedel mot kärlkramp i kombination med tadalafil kan det leda till allvarliga biverkningar, exempelvis kraftiga blodtrycksfall, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Substansen är inte deklarerad på förpackningen. Den som använt Maxidus och drabbats av symtom i form av bröstsmärtor, hjärtklappning, blodtrycksfall, kraftig huvudvärk eller yrsel uppmanas att kontakta sjukvården.

Tadalafil kan påverka blodflödet även i andra delar av kroppen än penis. Därför ska substansen inte användas av personer som har problem med blodtrycket eller hjärtat, som nyligen haft hjärtinfarkt eller stroke, använder läkemedel mot kärlkramp eller av personer som har en synnedsättning som beror på problem med blodflödet till synnerven.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev