Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Landsting larmar om Pascal

Publicerad: 28 december 2012, 14:15

Dosverktyget Pascal

Foto: Jens Krey

Pascal har medfört så allvarliga problem i Östergötland att vårdpersonalen har problem att beställa läkemedel. Nu larmar en chefläkare och en projektledare myndigheterna om bristerna.


Vårdpersonal i Landstinget i Östergötland tycker att ordineringsverktyget Pascal är så krångligt att de kringgår systemet genom att faxa recepten och beställa läkemedel i hela förpackningar som personalen sedan delar i dosett.

Det skriver chefläkaren Annsofie Sommer och projektledaren för Pascal i Östergötland Caroline Swahn  i ett åttasidigt brev till samtliga ansvariga instanser, inklusive Socialstyrelsen och Inera AB.

– Vi förväntar oss att de tar oss på stort allvar, säger Annsofie Sommer till lokaltidningen Corren.

Verktyget har använts i Landstinget i Östergötland i ett halvår. I skrivelsen delas problemen upp i tre områden; tekniska brister, juridiska brister och brister som drabbar vårdpersonalens arbetssituation.

Systemet beskrivs som så ”svåröverskådligt, trögt och krångligt” att personalen känner sig tvingade att jobba runt det. Men det ska ännu inte ha drabbat patienterna.

– Det här har vi skrivit i förebyggande syfte för att vi inte ska få några sådana händelser, säger Annsofie Sommer till tidningen.

En chefläkare i landstinget har tidigare gjort flera lex Maria-anmälningar med kopplingar till Pascal.

Relaterat material

Fler chefläkare varnar för Pascal

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev