Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Landstingen hjälper TLV med värdering

Publicerad: 2 februari 2016, 06:00

TLV:s chefsfarmaceut Niklas Hedberg.

Foto: TLV

Läkemedel utvecklas på ett annat sätt i dag än för 15 år sedan, vilket är en utmaning för TLV.


Ämnen i artikeln:

TLV

Allt fler läkemedel utvecklas i dag i cykler och kunskap byggs upp successivt. Industri och det offentliga måste bli bättre på att dela den ekonomiska risken, anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets chefsfarmaceut Niklas Hedberg.

– Får man ingen subvention är det bolagen som bär hela den ekonomiska risken, får man subvention bär det offentliga hela den ekonomiska risken, sade han vid ett seminarium om prissättning i fredags.

För att hantera utmaningarna har myndigheten infört nya arbetssätt. Till exempel finns numera ett fullmaktsförfarande där landstingen har rätt att ta del av TLV:s utredningsmaterial.

– Vi har inlett ett nytt arbete där landstingen hjälper oss med nyttovärderingar. Hur bedömer man nyttan på golvet? Vi har inte jobbat så väldigt länge med det, men vi tycker att det är givande och en process som kan spara mycket tid. I utbyte hjälper TLV landstingen med den hälsoekonomiska bedömningen, sade Niklas Hedberg.

TLV noterar att försäljningen av receptbelagda läkemedel utanför förmånen har ökat de senaste åren, men verkar nu plana ut.

– Den största gruppen som har tillkommit utanför förmånen är smittskyddsläkemedel, sade Niklas Hedberg.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev