Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lanserar ny typ av antibiotika

Publicerad: 6 december 2012, 13:24

Det nya läkemedlet Zinforo (ceftarolinfosamil) kan enligt läkemedelsbolaget sättas in mot flera vanliga bakterietyper och MRSA.


Lanseringarna av nya antibiotika har inte varit särskilt många den senaste tiden. Framtagandet av nya antibiotika prioriteras inte av läkemedelsbolagen när utvecklingen i samhället snarare går åt motsatt håll och antibiotikaanvändningen på grund av resistens snarare bekämpas än uppmuntras.

Men nu lanserar Astra Zeneca ett nytt antibiotikum för behandling av vuxna patienter med komplicerade infektioner i hud och mjukvävnad eller med samhällsförvärvad lunginflammation.

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget har Zinforo (ceftarolinfosamil) utvecklats med målet att skilja sig från andra tidigare godkända cefalosporiner och kan sättas in mot flera vanliga infektionsframkallande bakterier, som till exempel gula stafylokocker, inklusive MRSA.

Läkemedlet har även visat klinisk effekt hos känsliga patientgrupper, som till exempel äldre patienter eller patienter med underliggande sjukdomar.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev