Läkemedel
Larm: Kraftig ökning av förgiftningsfall hos unga flickor
Publicerad: 23 februari 2022, 14:06
Antalet förgiftningar har ökat bland flickor 10–19 år men extremt mycket bland 10–14 år, att döma av samtalen till Giftinformationscentralen där Johanna Nordmark Grass är medicinskt ansvarig läkare. Paracetamol är ofta ett av preparaten som överdoseras. Foto: Anna Clarén
Mellan år 2020 och 2021 steg antalet samtal till Giftinformationscentralen om flickor i 10–14 årsåldern som förgiftat sig själva, med 62 procent.
Det visar statistisk i Läkemedelsverkets årsredovisning för 2021. Det är en så alarmerande ökning att Giftinformationscentralen första gången redovisar statistik för den specifika åldersgruppen liksom för hur många av förfrågningarna som klassades som ”självdestruktiv handling”.
– Från att ha blivit förvånade när vi fick frågor om tolvåriga flickor uppfattade vi att allt fler frågor handlade om yngre. När vi bröt ut åldersgruppen ur statistiken såg vi att känslan stämde, säger Johanna Nordmark Grass, medicinskt ansvarig läkare på Giftinformationscentralen.
Läs mer: Sjukvårdens samtal till GIC ökar kraftigt
Antalet samtal om förgiftningar ökade också mycket för flickor i hela åldersgruppen 15–19 år.
– Det är ju den största gruppen i antal men att det var så många fler unga flickor, många går ju i mellanstadiet, det var nytt. I pojkgruppen ser vi ingen skillnad, det är bland flickorna det ökat.
Bland flickor 10–19 år ökade samtalen från cirka 5 850 samtal år 2020 till 7 350 år 2021. Hur många av dem som gällde självdestruktiv handling redovisas inte.
Bland de yngsta flickorna, 10–14 år, ökade samtalen totalt från knappt 1 800 år 2020 till knappt 2 400 år 2021. De fall av dem som bedömdes som självdestruktiv handling ökade i exakta tal från 885 till 1 438, en ökning med 62 procent. Tittar man ännu ett år tillbaka, på 2019, är ökningen 82 procent fram till 2021.
Samtalen om pojkar 10–14 som förgiftat sig själva sjönk marginellt från 2019 och stod för 104 samtal 2021.
Vad händer nu, vad gör ni med den här hårresande statistiken?
– Vi kommer att uppmärksamma förskrivarna på att problemet finns även i dessa åldersgrupper, det är bra att veta så att man tänker på i vilka mängder man förskriver läkemedel, det finns ju små förpackningar, säger Johanna Nordmark Grass och tillägger:
– Men paracetamol, som fortfarande står för en stor andel av alla fall, kan man ju köpa överallt. Det finns läkemedel i hemmen också, det är också anhörigas läkemedel som används. Föräldrar skulle kunna tänka till och hålla sina läkemedel inlåsta, det gäller inte bara när man har småbarn.
Vad beror ökningen av samtal om självskadeförgiftning på tror ni? Är det en pandemieffekt?
– Det kan vi ju inte uttala oss om, vi vet inte, men vi undrar också vad som hänt. Det är en väldigt tydlig signal om att något är fel.
Dum tanke kanske, men ringer barn till er för att de behöver någon att prata med?
– Nej, vi har ingen känsla av att vi har använts som någon form av trygghetslinje. Även om vi bedömer att risken är liten för en allvarlig förgiftning, rekommenderar vi alltid när det är en självdestruktiv handling att kontakt tas med sjukvården, säger Johanna Nordmark Grass.
Giftinformationscentralens egen årsrapport kommer att skickas ut till förskrivare och särskilt barnmottagningar i landet.
Läs mer: Misstänkta paracetamolöverdoser ökar
Sett till alla åldergrupper inklusive småbarn och vuxna har antalet förfrågningar om förgiftning av paracetamol fortsatt öka. Mellan 2020 och 2021 med 8 procent. Ibuprofen och det antidepressiva läkemedlet sertralin står också för en stor andel förgiftningsfall.
Sammanlagt besvarade Giftinformationscentralen 2021 nästan 96 600 telefonförfrågningar, ungefär samma antal som året innan, men andelen samtal från vården har vuxit. Andelen frågor kommer i cirka en tredjedel av fallen från sjukvården inklusive SOS och ambulans, övriga från allmänheten.
Här finns Läkemedelsverkets årsredovisning 2021
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.