Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lif har kartlagt restnoteringar

Publicerad: 14 mars 2013, 14:45

Tre av fyra läkemedelsföretag har haft restnoterade läkemedel de senaste två åren, visar en enkät som Lif har gjort bland sina medlemmar.


Läkemedelsföretagens branschorganisation Lif har försökt spåra hur ofta det händer att en leverantör inte har ett läkemedel i lager. I december fick medlemsföretagen svara på en enkät och svaren på den har nu sammanställts.

Tre av fyra av de 30 läkemedelsföretag som svarade på enkäten rapporterade att de mellan åren 2011 och 2012 haft restnoterade läkemedel, i de flesta fall mellan en och fyra stycken.

– Det bekräftar vår bild av att det är relativt vanligt. Det har varit ett återkommande problem på apoteken med läkemedel som man borde kunna beställa men inte kan, säger Henrik G Ehrenberg, samhällsstrateg på Sveriges apoteksförening.

Lif skriver i rapporten att det är ”viktigt att leverantörerna alltid lämnar information som möjliggör distributörers och apoteks planering. Orsaken till restsituationen och den tid restnotering kan förutses bestå bör alltid anges.”

Mer än hälften av de läkemedelsföretag som rapporterade att de hade haft restnoteringar angav i enkäten att några noteringar varit unika eller kritiska. Unika handlar om läkemedel som kräver att apoteket kontaktar förskrivare för att finna ett alternativ och kritiska avser hälsorisker för patienten om inte tillgången till läkemedlet säkras, enligt Lifs definition. Trots det relativt höga antalet såg Lif ändå med glädje att den ”absoluta majoriteten” av de unika/kritiska restnoteringarna var kortvariga.

Både Lif och Sveriges apoteksförening ser att problemet med restnoteringar växer i hela EU. Läkemedelsföretagens största skäl till restnoteringar har varit leveransproblem med råvaror, enligt Lifs kartläggning.

– Om det finns brist på råvaror är det svårt att peka ut någon i läkemedelskedjan som gör fel. Då är det mer ett strukturellt problem, säger Henrik G Ehrenberg.

Lif skriver i sin rapport att läkemedelsföretagen lättare vill kunna använda nordiska förpackningar för att kunna minska risken för restnoterade läkemedel.

”Det är i dag väldigt svårt – och ofta i praktiken omöjligt – eftersom man i den nationella fasen ska hantera 5 olika myndigheters krav och olika tidsramar”, står det i rapporten.

Diskussionen om restnoterade läkemedel lyftes när apoteks- och läkemedelsutredningen kom med sitt delbetänkande i höstas. Bland annat skrev Dagens Apotek om att Apoteket AB funnit en stor ökning av antalet meddelanden om restnoteringar de senaste åren.

Relaterat material

Restnoteringar kartläggs

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev