fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lif välkomnar prisöversyn

Publicerad: 28 januari 2016, 12:36

Lif:s vd Anders Blanck.

Foto: Gunilla Lundström.

Branschorganisationen Lif välkomnar regeringens beslut att se över prissättning och finansiering av läkemedel.

Ämnen i artikeln:

Lif

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Det är något vi efterfrågat eftersom den situation som nu råder inte bara är oklar, utan den riskerar faktiskt att omkullkasta hela den nationellt sammanhållna läkemedelsförmånen, säger Lif:s vd Anders Blanck till Dagens Apotek.

Lif anser att det viktigaste är att ha ett förmånssystem som gör det möjligt för förskrivaren att välja det läkemedel som passar den individuella patienten.

– För läkemedelsbranschen är det också viktigt att få ordning och reda. Vi måste ha ett förutsägbart och tydligt pris- och subventionssystem som garanterar en rättssäker likabehandling av företagen, säger Anders Blanck.

Som Dagens Apotek tidigare rapporterat kommer regeringen att ge Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i uppdrag att utveckla den värdebaserade prissättningen för att modellen ska präglas av större förutsägbarhet, transparens och rättssäkerhet.

Bakgrunden är den så kallade så kallade Cimzia-domen om rabattavtal, som sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) anser kan underminera dagens prissättningssystem och gör rättsläget osäkert på läkemedelsområdet.

Relaterat material

Regeringen ser över prissättningen

Region Skåne fick rätt om rabattavtal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev