Läkemedel
Linköping stoppar Zytiga
Publicerad: 26 september 2012, 11:00
I förra veckan kom SKL:s rekommendation att sjukvården inte ska använda det dyra läkemedlet Zytiga till patienter med obotlig prostatacancer. Och nu stoppar Universitetssjukhuset i Linköping användningen.
Ämnen i artikeln:
Läkemedel– Vi har bestämt att för närvarande inte sätta in fler patienter på Zytiga. De patienter som redan står på läkemedlet får fortsätta behandlingen, säger Måns Agrup, tillförordnad chef för onkologkliniken på sjukhuset.
Den 19 september beslutade den så kallade NLT-gruppen på SKL att inte rekommendera landstingen att använda Zytiga. Bakgrunden var ett tidigare beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att läkemedlet inte ska omfattas av förmånen, på grund av bristande kostnadseffektivitet. Patienter skulle därmed själva få betala behandlingen – runt 30 500 kronor i månaden.
Flera sjukhus har dock valt att hantera Zytiga som ett slutenvårdsläkemedel och ta kostnaden själva, som Dagens Medicin tidigare skrivit om. Det kommer Universitetssjukhuset i Linköping nu alltså att sluta med.
Därmed sällar sig sjukhuset till Karolinska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus där användningen av Zytiga i praktiken upphört.
– Beslutet är fattat med bakgrund i TLV:s och NLT-gruppens ställningstagande. Det är inget roligt besked att ge till våra läkare som ser patienterna och som nu börjat lära sig vilka som kommer att svara på behandlingen, säger Måns Agrup.
– De signaler jag fått från vårt regionala cancercentrum är att Zytiga dock ska ingå i en process för införande av nya läkemedel som nu byggs upp, säger han.
Dagens Medicin har varit i kontakt med flera andra stora sjukhus som valt att hantera Zytiga som ett slutenvårdsläkemedel och därmed betalar det åt patienten. Dessa sjukhus har ännu inte tagit ställning till beskedet från NLT-gruppen.
Företaget Janssen, som står bakom Zytiga, förbereder nu en ny ansökan till TLV. Janssen för också en dialog med SKL om ett ”uppföljningsprogram” med målet att fler patienter ska kunna få Zytiga.
– Vi arbetar för att hitta en lösning inom snar framtid. Vi utvärderar även en modell där vi kan identifiera vilka patienter som sannolikt kommer svara på behandlingen, säger Anna Käll, som är chef för public relations på Janssens svenska dotterbolag.