Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Livshotande sjukdom kan behandlas

Publicerad: 8 december 2011, 11:23

Soliris är det första läkemedlet som har godkänts i Europa för behandling av den genetiska sjukdomen aHUS.


Atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom, aHUS, är en kronisk sjukdom som är mycket sällsynt. Blodproppar bildas i kroppens små blodkärl och orsakar stroke, hjärtattack, njursvikt och död.

Mer än hälften av alla patienter har hittills avlidit, behövt dialys eller fått en permanent njurskada inom ett år efter diagnosen.

Nu har Europeiska kommissionen utökat den terapeutiska indikationen för terminalkomplementhämmaren Soliris (eculizumab) till att omfatta behandling av aHUS.

– Vi kommer att arbeta aktivt tillsammans med ansvariga myndigheter i enskilda länder för att göra Soliris tillgängligt för barn och vuxna med aHUS så fort som möjligt, säger Leonard Bell, vd för läkemedelsbolaget Alexion, i ett pressmeddelande.

Företaget räknar med att kunna börja sälja Soliris till patienter med aHUS i de större europeiska länderna under första halvåret 2012.

Soliris är godkänt i bland annat USA, EU och Japan för att behandla patienter med paroxysmal nokturn hemoglobinuri (PNH), en sällsynt sjukdom som påverkar blodsystemet.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev