torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lobbar för tuffare 24-timmarsregel

Publicerad: 11 maj 2016, 06:00

De allra flesta får sina läkemedel direkt när de besöker apoteken. Fast den så kallade 24-timmarsregeln är en papperstiger, enligt Apoteksföreningen som vill bussa utredaren Åsa Kullgren på distributörsledet.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi har 95 procent direktexpediering. Det är dock problematiskt att de sista fem procenten inte får sina läkemedel i tid eller tillräckligt snabbt, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Det beror dock inte på att apoteken inte uppfyller 24-timmarsrgeln. Det gör alla. Det finns inte ett enda tillsynsärende hos Läkemedelsverket som säger att ett apotek inte skulle ha följt regeln – även om det kan ta dagar innan kunden de facto har sitt receptbelagda läkemedel i handen.

– Det beror på att det finns mängder av distributörsledsundantag till regeln, säger Johan Wallér.

Det är, enligt honom, orimligt att ha en regel som gäller för apotek men som inte gäller för bakomvarande led. Vad som händer där kan inte apoteken påverka. En förändring kan dock vara på väg då nya apoteksutredningen har frågan under luppen.

Och Johan Wallér vet vad han tycker att utredaren Åsa Kullgren ska göra.

– Man kan lägga högre krav på distributörerna att leverera snabbare så att kunderna kan få sina läkemedel inom 24 timmar på riktigt. Det kräver inga stora förändringar i regelverken och det kräver inga enorma investeringar eller fördyringar för systemet totalt sett. Det är små justeringar som behöver göras, säger Johan Wallér.

Kan man hävda alla apotek uppfyller 24-timmarsregeln när kunder står utan läkemedel?

– Det beror på hur man ser det. Den formella 24-timmarsregeln med sina undantag uppfyller man, men 24-timmarsregeln utifrån hur kunderna betraktar den: nej, säger Johan Wallér.

Relaterat material

Lif vill skrota leveranskrav

Det ska nya apoteksutredningen innehålla

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev