Läkemedel
Löfte i EU: Snabbare och billigare medicin
Publicerad: 26 april 2023, 12:07
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides under ett möte under coronapandemin.
Foto: YVES HERMAN
Medicin ska bli billigare och mer tillgänglig för alla med hjälp av uppdaterad lagstiftning i EU.
– Oacceptabelt, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides om olika tillgång i olika länder i EU.
TT
Ett helt paket med åtgärder ingår i det förslag till förändringar av läkemedelslagstiftningen som nu läggs fram av kommissionärerna Stella Kyriakides och Margaritis Schinas i Bryssel.
Mindre byråkrati och mer stöd till forskning och innovation är två av huvudpunkterna.
Bland annat utlovas bättre och snabbare rekommendationer om marknadsgodkännande för nya läkemedels från EU-myndigheten EMA, från i dag maximalt 210 dagar till enligt förslaget maximalt 180 dagar. Mediciner som erbjuds i alla medlemsländer och täcker in helt nya sjukdomsområden ska kunna få längre patentskydd.
Läs också: EU ger företag förlängd tidsfrist för medicinteknik
– Medan patienter i väst och de stora medlemsländerna i dag har tillgång till 90 procent av nyligen modifierad medicin så är siffran i öst och de mindre länderna så låg som 10 procent. Det finns EU-medborgare som måste vänta i mellan fyra månader till två-tre år på den här medicinen, säger Kyriakides på en presskonferens i Bryssel.
Kommissionen vill även införa hårdare krav på medlemsländerna och EMA när det gäller att ha kontroll på hotande läkemedelsbrist. En särskild EU-lista över nödvändig medicin ska sättas upp, där särskilda krav gäller för företag och leverantörer.
I paketet ingår även nya åtgärder mot antibiotikaresistens, både i form av stöd för forskning och innovation, men också nya mål och krav på hanteringen av antibiotika.
Dagens Medicin återkommer med fördjupad rapportering om det nya förslaget.
Läs också: Så vill regionerna att EU-regler om läkemedel ändras
Wiktor Nummelin/TT, Dagens Medicin
Fakta: Nya mål mot antibiotika
I EU-kommissionens förslag till moderniserade läkemedelsregler finns flera mål till år 2030 för att bekämpa antibiotikaresistens:
* en minskning med 20 procent av den totala användningen av antibiotika för människor
* minst 65 procent av antibiotikan ska komma från den grupp av antibiotika som definieras av världshälsoorganisationen WHO som mindre riskabel
* minska antalet infektioner av tre vanliga antibiotikaresistenta bakterier med 15 procent (för staphyloccous aureus), 10 procent (e-coli) och 5 procent (klebsiella pneumoniae)
* en total minskning med 50 procent av försäljningen av antibiotika till djur och fiskodlingar.
Källa: EU-kommissionen.