Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Losec ökade risk för infarkt hos Plavixpatienter

Publicerad: 2 februari 2009, 13:47

Syrahämmande läkemedel som Losec motverkar den propphämmande effekten av Plavix. En ny studie visar att kombinationen kan orsaka många onödiga hjärtinfarkter.


Syrahämmande läkemedel av typen protonpumpshämmare, exempelvis Losec (omeprazol) och Lanzo (lansoprazol), har länge ansetts vara en relativt oproblematisk läkemedelstyp ur biverkningssynpunkt. I Sverige får omeprazol säljas utan recept.

Det är dock känt att flera av protonpumpshämmarna, PPI, interagerar med den väletablerade trombocythämmaren Plavix (klopidogrel) som används för att förebygga blodproppar i åderförkalkade blodkärl.

Klopidogrelmolekylen omvandlas normalt till en aktiv metabolit för att utöva sin effekt, men denna aktivering hämmas av de flesta PPI. Den kliniska betydelsen av denna effekt har dock länge varit osäker.

En stor kanadensisk fall-kontrollstudie, som förhandspublicerats online, har nu fått bilden att börja klarna. Studien omfattade 13 636 patienter som fått klopidogrel efter en hjärtinfarkt. Forskarna, verksamma vid flera lärosäten i Toronto, tittade närmare på 734 patienter som fått en andra hjärtinfarkt trots behandlingen, och jämförde dessa med så kallade matchade kontroller.

PPI-användning visade sig vara vanligare bland dem som fått en andra infarkt än bland kontrollpersonerna. Samtidig PPI- och klopidogrelanvändning visade öka risken för återinfarkt med 27 procent, jämfört med patienterna som bara fått klopidogrel.

Forskarna tror att mellan 5 och 15 procent av alla tidiga återinfarkter hos klopidogrelpatienter kan vara ett direkt resultat av läkemedelsinteraktionen.

Riskökningen gällde dock inte för PPI-läkemedlet pantoprazol. Den observationen stämmer med det faktum att pantoprazol, till skillnad från andra PPI, inte hämmar bioaktiveringen av klopidogrel.

– Det här sätter ljus på en mycket okänd men extremt vanlig läkemedelsinteraktion som går att undvika hos patienter som är i riskkzonen för att få en ny infarkt, säger David Juurlink, klinisk farmakolog vid Sunnybrook Health Sciences Center i Toronto och huvudansvarig för studien, till nyhetsbrevet Docguide.

Resultaten ska publiceras i marsnumret av tidskriften Canadian Medical Association Journal, CMAJ, men har nu förhandspublicerats online.

Artikeln publicerad online i CMAJ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev