Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lovande för ny infarktbehandling

Publicerad: 29 augusti 2016, 06:13

Foto: Thinkstock

Tidig intravenös behandling med acetylcystein minskade storleken på infarktområdet hos patienter med den allvarligare formen av hjärtinfarkt, enligt en ny studie.


Acetylscystein är kanske mest känt som slemlösande läkemedel och som motmedel vid paracetamolförgiftning. Acetylscystein används också intravenöst mot kontrastmedelorsakad njurskada.

Kanske kan läkemedlet få en ytterligare användning inom kardiologin. I den nu aktuella studien testade forskare i Australien att ge acetylscystein i samband med intravenös nitratbehandling av patienter som skulle genomgå  ballongvidgning på grund av ST-höjningsinfarkt.

Hypotesen var att acetylcystein, som har antioxidativa effekter, skulle minska den så kallade reperfusionsskadan efter att det drabbade blodkärlet öppnats.

Mycket riktigt såg forskarna en 30 procents minskad infarktstorlek av behandlingen, jämfört med att ge placebo i kontrollgruppen. Detta mätt med mr-kamera fem dagar efter hjärtinfarkten.

Totalt ingick 112 patienter i studien och forskarna påpekar att den inte var tillräckligt stor för att ge svar på om behandlingen innebar förbättrad prognos på sikt. Det måste studeras i kommande prövningar. I tidigare studier på nya behandlingar vid hjärtinfarkt har man sett positiv effekt på infarktstorlek men som senare inte har översatts i effekt på ”hårda” kliniska parametrar.

På The Queen Elizabeth Hospital i Adelaide, Australien, har man dock redan infört acetylcystein som rutin.

– Infarktbehandling ser lite olika ut på olika sjukhus och detta är vårt sätt, sade studiens ledare, professor John Beltrame, på en presskonferens under söndagen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev