Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Lovande för PD1-blockad även inom hematologin

Publicerad: 8 December 2014, 12:30

Tumören krympte med minst 50 procent hos 20 av 23 svårt sjuka patienter med Hodgkins lymfom som fått behandling med det nya immunterapeutiska läkemedlet nivolumab, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Så kallade PD1-hämmare tillhör de mest lovande experimentella läkemedlen inom utvecklingen av nya immunterapier mot avancerade cancersjukdomar. De ökar immunsystemets förmåga att självt angripa cancertumörer genom att blockera ett protein som annars har en bromsande inverkande på immuncellerna.

Hittills har forskare mest testat PD1-hämmare vid solida tumörer, där effekterna har varit mycket bra vid främst melanom, se länkar härintill.

Nu kommer en studie som tillsammans med andra data indikerar att läkemedelsklassen också kan ha en plats inom behandling av hematologiska cancersjukdomar.

I studien som utfördes av forskare i USA ingick patienter med Hodgkins lymfom som fått återfall eller vars tumör inte svarat på konventionell behandling, med bland annat benmärgstransplantation.

Av de tjugo patienterna, eller 87 procent, som nu svarade på behandling med nivolumab hade fyra patienter en komplett respons, vilket i studien definierades som att tumören krympt till mindre än 1,5 eller 1,0 centimeter i diameter beroende på hur stor tumören var från början.

Av de tre patienter som inte svarare på behandlingen tycktes i alla fall sjukdomen vara stabiliserad.

Möjliga biverkningar av nivolumab var mestadels mindre allvarliga, som hudrodnad och minskat antal blodplättar.

I en ledarkommentar i tidskriften betecknas resultaten som remarkabla av Mario Sznol och Dan Longo vid Yale University School of Medicine i New Haven, USA. Enligt ledarskribenterna pekar resultaten på en framtid där PD1-hämmare kan bli en grundbehandling Hodgkins lymfom och att patienter då möjligen helt kan undvika cytostatika.

Studien presenterades i helgen på den amerikanska hematologikongressen ASH i San Fransisco. Undersökningen finansierades av bland andra läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb.

Hodgkins sjukdom är en undergrupp av lymfom där tumören sprider sig ganska ordnat från en lymfkörtel till en annan. Tumören karakteriseras patologiskt av så kallade Reed-Sternbergceller, som har dubbel cellkärna. Varje år insjuknar runt 160 svenskar i Hodgkins lymfom.

Läs abstract till studien:

Stephen Ansell med flera. PD-1 Blockade with Nivolumab in Relapsed or Refractory Hodgkin’s Lymphoma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 6 december 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1411087

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev