Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lovande fynd för ny terapi mot hiv

Publicerad: 14 oktober 2016, 07:30

Nu kan forskare vare ett steg närmare att hitta en potentiell behandling mot hiv som inte kräver livslång medicinering, enligt nya försök på apor. Resultaten är publicerade i tidskriften Science.


Det handlar om en kombinationsbehandling i form av en särskild antikropp som ges i sällskap med standardbehandlingen mot hiv, antiretroviral terapi.

Majoriteten av patienter med infektionen behandlas i dag med antiretroviral terapi som hindrar viruset från att föröka sig. Men eftersom viruset fotfarande finns kvar i kroppen krävs en livslång medicinering, vilket ökar risken för att patienten blir resistent mot läkemedlet. Det är en anledning till att hiv behöver angripas på nya sätt, skriver forskarna.

Studien innefattade 18 apor som infekterats med ett virus som liknar hiv. Det kallas siv, simian immunodeficiency virus.

Samtliga försöksdjur fick en 90-dagars kur med antiretroviral terapi. En grupp av apor behandlades också med flera doser av en monoklonal antikropp som riktas mot ett protein vid namn α4β7. Proteinet är inblandat i immunresponsen i mag-tarmregionen där hiv-viruset snabbt förökar sig efter en infektion.

Den andra gruppen apor fick ospecifika immunoglobuliner och utgjorde en kontrollgrupp.

När all behandling avbröts möttes forskarna av skilda resultat. Bland djuren i kontrollgruppen sågs ökade virusnivåer av siv samtidigt som en viss typ av T-celler minskade i bland annat plasman. Det motsatta sågs hos aporna som fått den aktiva antikroppsbehandlingen – djurens virusnivåer var låga eller inte alls detekterbara och mängden T-celler klassades som normal. Denna effekt höll i sig i minst nio månader efter att den antiretrovirala terapin avslutats, skriver forskarna.

De påpekar att det krävs fortsatt forskning för att ta reda på de specifika mekanismerna bakom kombinationsterapin.

Läs mer i abstract:

Siddappa N Byrareddy med flera. Sustained virologic control in SIV+ macaques after antiretroviral and a4b7 antibody therapy. Science, publicerad online den 14 oktober 2016. Doi:  10.1126/science.aag1276

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev