Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lovande resultat för ”vaccin” mot jordnötsallergi

Publicerad: 3 februari 2014, 11:22

Många barn blev av med sin jordnötsallergi efter att de under sex månader fått äta allt högre doser av jordnötsmjöl, enligt en randomiserad fas 2-studie i tidskriften Lancet.


I dag finns ingen botande behandling mot jordnötsallergi, som det till exempel finns mot olika typer av pollenallergier. Men resultat från en brittisk studie indikerar nu att även ett vaccin mot jordnötsallergi finns inom räckhåll.

Totalt klarade 62 procent av deltagarna av ett provokationstest med tio jordnötter efter att behandlingen avslutats. Motsvarande siffra i en kontrollgrupp som inte fick någon behandling var 0 procent.

I en andra fas av studien fick även kontrollgruppen behandling och det ledde till att 54 procent klarade av provokationstestet.

Biverkningarna beskrivs som milda.

I en ledarkommentar beskrivs resultaten som ”exceptionellt lovande” av forskaren Matthew Greenhawt vid University of Michigan i Ann Arbor, USA. Men han påpekar samtidigt en del metodologiska problem i studien, som att den inte var blindad, och att det bland annat behövs större och längre studier innan behandlingen kan bli klinisk rutin.

I studien fick totalt 85 barn behandling. De hade alla olika grad av jordnötsallergi och var i åldern 7 till 16 år.

Läs abstract till studien:

Katherine Anagnostou med flera. Assessing the efficacy of oral immunotherapy for the desensitisation of peanut allergy in children (STOP II): a phase 2 randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 30 januari 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62301-6

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev