Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Lovande vaccinförsök mot ebola

Publicerad: 26 november 2014, 22:00

I en pilotstudie på människor har forskare lyckats vaccinera fram ett immunsvar som de tror kan skydda mot ebola.


Studien bygger på tidigare lyckade vaccinförsök på apor. Och nu har forskare vid bland annat National Institutes of Health i USA alltså sammanställt de första resultaten på människor.

De visar att vaccinkandidaten i fråga kan framkalla antikroppar mot viruset hos tjugo av tjugo behandlade försökspersoner, utan några större biverkningsproblem.

Nivåerna av antikroppar var högst hos de tio försökspersoner som fick en högre dos av vaccinkandidaten. Hos de flesta av dessa individer aktiverades också ett T-cellsspecifikt immunsvar mot viruset.

Hos personerna som fått den höga dosen var immunsvaret sammantaget i paritet med vad som har skyddat apor från infektion när de utsatts för ebolaviruset. Men om vaccinet verkligen skyddar människor och hur länge det skyddet i så fall varar är ännu okänt.

Vaccinkandidaten, som går under beteckningen cAd3-EBO, innehåller ytprotein från de två ebolavarianterna Zaire och Sudan.

Företaget Glaxosmithkline, som står bakom vaccinet, har också tagit fram ett monovalent vaccin som bara innhåller ytprotein från Zaire-varianten av viruset, den smitta som orsakat den pågående epidemin i Västafrika. Studier med denna vaccinkandidat pågår nu i Uganda, Mali, Schweiz, USA och Storbritannien.

Företaget har förberett ett lager med 10 000 doser som skulle kunna användas i särskilt utsatta områden om de nu pågående studierna utfaller positivt.

I en ledarartikel i New England Journal of Medicine beskrivs fynden som lovande av den amerikanska vaccinexperten Daniel Bausch. Han påpekar dock att flera frågor kvarstår att besvara, till exempel vilka biverkningar som eventuellt framträder när fler personer vaccineras och hur vaccineffekten står sig i områden där många är smittade av malaria. Den senare infektionen kan enligt Bausch påverka effekten av den aktuella typen av vaccin.

Läs abstract till artikeln:

Julie Ledgerwood med flera. Chipanzee Adenovirus Vector Ebola Vaccine – Preliminary Report. New England Journal of Medicine, publicerad online den 26 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1410863

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev