Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Magläkemedel ökade risken för att få lunginflammation

Publicerad: 26 maj 2009, 20:00

Patienter som fick syrahämmande läkemedel löpte ökad risk att drabbas av lunginflammation. Detta enligt en ny amerikansk studie.


Forskare vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA, har undersökt om det finns någon koppling mellan syrahämmande läkemedel och utveckling av sjukhusförvärvad lunginflammation. Syrahämmare ges bland annat vid magsår och inflammation i matstrupen.

Användningen av syrahämmande medel, så som protonpumpshämmare och histaminreceptorantagonister, har ökat dramatiskt de senaste åren. Forskarna skriver i sin artikel att mellan 40 och 70 procent av alla patienter som är inlagda på ett sjukhus får något av dessa läkemedel, ibland trots att de inte har symtom som tyder på att de behöver det.

I en prospektiv kohortstudie samlade forskarna in data från ett stort sjukhus i Boston under perioden januari 2004 till december 2007. De var intresserade av alla inläggningar av patienter som var över 18 år och som vistades på sjukhuset i minst tre dygn.

Totalt inkluderade studien 63 878 inläggningar, varav 42 093 unika patienter. Ett antal patienter har alltså lagts in på sjukhuset flera gånger under den aktuella perioden. Patienternas medelålder var 54 år och 37 procent av dem var män.

Syrahämmande medel förskrevs vid 52 procent av inläggningarna, alltså vid 32 922 tillfällen. Av dessa var 83 procent protonpumpshämmare och 23 procent histaminreceptorantagonister, vilket alltså innebär att vissa patienter fick båda läkemedlen.

Vid 3,5 procent av alla inläggningar, alltså vid 2 219 tillfällen, drabbades patienten av lunginflammation. 4,9 procent av dem som drabbades av lunginflammation hade fått någon form av syrahämmande läkemedel, medan bara 2 procent av dem som inte fått något läkemedel fick lunginflammation.

Statistisk analys visade att oddsen för att drabbas av lunginflammation ökade med 30 procent om patienten fått ett syrahämmande medel. Resultaten var signifikanta för protonpumpshämmare men inte för histaminreceptorantagonister.

Forskarna menar att risken för lunginflammation i samband med syrahämmande medel ökar för att dessa modifierar bakterier i andningsvägarna.

Studien publiceras i dag, onsdag, i tidskriften Jama.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev