Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Magplask för nya Pascal

Publicerad: 7 februari 2017, 09:41

Foto: Thinkstock

Uppgraderingen av ordinationsverktyget fick dras tillbaka efter ett dygn då användarna slängdes ut ur systemet. Nu skjuts Pascal 2.0 på framtiden.


Ämnen i artikeln:

Inera

Söndagen den 5 februari sjösattes Pascal 2.0. Enligt Inera skulle den nya versionen inte bara ge ordinationssystemet ett nytt utseende utan också göra det ”snabbare, mer kompakt och framtidssäkrare”.

Så blev det inte.

Efter några timmars drift på måndagen fick Inera information om att saker inte stod rätt till. Enligt Sofie Zetterström, avdelningschef för marknad och kommunikation vid Inera, blev användarna utloggade under tiden de höll på att göra förskrivningar vilket medförde risker då de nya förskrivningarna inte sparades.

– Så nu har vi rullat tillbaka den där releasen och gått tillbaka till den tidigare versionen, säger Sofie Zetterström till Dagens Apotek.

Pascal har omkring 20 000 användare en vanlig vardag och Inera uppmanar nu alla dem som använt systemet under måndagsdygnet att gå tillbaka och kontrollera om nya ordinationer verkligen sparats.

Pascal 2.0 skulle vara ”framtidssäkrare” och så händer det här första dygnet. Hur påverkar det förtroendet?

– Det är naturligtvis inte bra och därför försöker vi agera så fort som möjligt. Pascal är ett verksamhetskritiskt system och det är ett komplext system, säger Sofie Zetterström.

Precis, och det är väl därför ni gör uppgraderingar?

– Ja, och det är självklart väldigt olyckligt att detta hände och vi är ändå glada att det upptäcktes så pass snabbt.

Sofie Zetterström vill inte ge något nytt datum för en ny lansering av Pascal 2.0 då Inera nu vill vara helt säkra på att felet har rättats till. Hon uppger att detta realistiskt blir någon gång ”framåt sommaren”.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Inera

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev