Läkemedel
Malariavaccin kan stärka folkhälsan
Publicerad: 8 februari 2016, 07:02
En ny modellstudie visar att malariavaccinering har positiva långtidseffekter på hälsan. Foto: Thinkstock
Vaccinering mot malaria skulle kunna förbättra folkhälsan i Afrika. Det har forskare räknat ut i en modellstudie publicerad i tidskriften Lancet.
Förra året godkändes malariavaccinet Mosquirix som anses vara ett vetenskapligt genombrott. Men hur bra vaccinet fungerar har diskuteras, exempelvis arbetar WHO med att utvärdera effekten.
Men nu kommer en studie som visar att malariavaccinering har positiva långtidseffekter på hälsan i flera afrikanska områden. På vissa högriskplatser kan ett dödsfall förhindras för varje 200 barn som får vaccin, enligt forskarnas beräkningar.
Resultaten visar också att det är mer kostnadseffektivt att förebygga malaria med vaccin, jämfört med andra standardmetoder såsom myggnät. I alla fall i områden med högre förekomst av parasiten som orsakar malaria.
Modellstudien baseras på data från den tidigare fas 3-studien som utförts på Mosquirix. Forskarnas beräkningar sträcker sig över en 15-årsperiod och gäller barn som var 5 till 17 månader gamla. Målet var att ta reda på hur bra malariavaccinet fungerar om användningen utökas, jämfört med den kliniska studien. Information som är viktig för globala och nationella beslutsfattare.
Artikelförfattarna nämner att modellstudien har flera brister, exempelvis antar man att det räcker med tre till fyra doser vaccin för ett fullgott skydd mot malaria. Men i verkligheten kan vaccinationsschemat se annorlunda ut, exempelvis kan doserna vara fler än forskarna räknat med.
Läs mer i abstract: