Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Många positiva till apotekets självtester

Publicerad: 11 juli 2014, 10:32

Många i Sverige är positivt inställda till möjligheten att köpa självtester på apotek, visar en ny Sifo-undersökning.


Det finns i dag många olika typer av självtest att köpa på apoteken. Urvalet omfattar bland annat områden som graviditet, svamp och klamydia. Sifo har nu, på uppdrag av ett företag som producerar självtester, genomfört en undersökning om vad svenskar tycker om möjligheten att kunna köpa självtester och hur stor tillit de har till dem.

De tester som ingick i undersökningen tillhörde fyra kategorier: graviditet och ägglossning, blodsocker och kolesterol, klamydia och urinvägsinfektion samt nagel - och hudsvamp. Graviditets- och ägglossningstest var de populäraste i undersökningen, då fyra av fem tyckte att det var ganska bra eller mycket bra att de finns att köpa på apotek. Tester inom de övriga kategorierna var deltagarna något mindre positiva till.

Människor har en relativt hög tillit till självtester från apotek, enligt undersökningen. Fyra av fem svarade att man möjligtvis eller troligtvis kan lita på dem. Men när människor verkligen vill vara säkra på att de får ett korrekt besked väljer de hellre att uppsöka en vårdcentral. Bara tre procent svarade att man definitivt kan lita på självtester.

1004 personer deltog i undersökningen.

Relaterat material

Självtest som komplement 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev