Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Många positiva till generisk förskrivning

Publicerad: 20 januari 2011, 15:15

Om generisk förskrivning tilläts skulle det förbättra patientsäkerheten, trodde hälften av dem som röstade i frågan på Läkemedelsriksdagen.


I dag, torsdag, arrangerades Läkemedelsriksdagen i Stockholm. Årets teman – säkerhet, kostnadseffektivitet och miljö – var hämtade ur den nationella läkemedelsstrategin, som håller på att ta form.

– Vi måste lyckas uppnå flera mål samtidigt. Framtidens äldre kommer att kräva mer samtidigt som samhällets resurser är begränsade, sade socialminister Göran Hägglund (KD) i sitt inledningstal.

Han pekade bland annat på felaktig läkemedelsanvändning som ett stort problem, som leder till upp emot 3 000 dödsfall per år.

Läkemedelsriksdagen ordnades i år för femte året i rad av myndigheterna Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) och Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV).

Den inledande diskussionen gällde frågan om i fall läkare och andra förskrivare borde få skriva substansnamn i stället för handelsnamn på patientens recept.

Mikael Hoffman, chef för stiftelsen Nätverket för läkemedelsedipdemiologi, Nepi, framhöll fördelarna med en sådan generisk förskrivning. Bland annat såg han en pedagogisk poäng i att patient och läkare diskuterar samma namn som sedan expedieras på apoteket.

– Det här kan bidra till att minska risken för förväxling för patienterna, sade han.

Panelen som debatterade frågan var generellt positiv till generisk förskrivning.

– Vi håller med om att det är naturligt att använda det generiska namnet, sade Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket.

Hon fick i sin tur medhåll av Magnus Thyberg, chef för apoteksavdelningen på TLV.

– Vi ser att möjligheten finns att generisk förskrivning skulle kunna komplettera och förbättra dagens system med det generiska utbytet, sade han.

Apoteksbranschen har inget emot generika men ser dagens modell för läkemedelsutbyte som alltför krånglig, enligt Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

– Vi har ett oerhört komplicerat system och patienterna förstår ingenting. Allt som kan förenkla detta kommer att förbättra för apoteken och jag tror att de pengarna kommer tillbaka till samhället, sade han under paneldiskussionen.

160 personer i publiken röstade om hur de trodde att patientsäkerheten skulle påverkas av generisk förskrivning. Av dessa ansåg 80 att patientsäkerheten skulle förbättras. 31 personer trodde tvärtom att den skulle försämras, lika många trodde inte att generisk förskrivning skulle påverka patientsäkerheten alls, och 18 personer svarade ”vet ej”.

Dessutom ordnades en omröstning om hur generisk förskrivning skulle påverka läkemedelskostnaden. Inte alls, trodde 78 av totalt 161 personer. 63 personer trodde på en minskning, blott 7 personer ansåg att kostnaderna skulle öka och 13 personer röstade ”vet ej”.

Av deltagarna valde 130 personer att berätta var de arbetade. Från läkemedelsindustrin kom 60 personer, 19 jobbade inom sjukvård eller landsting, 11 på apotek, 22 på myndigheter och 18 i andra verksamheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News