Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Massvaccinering mot gula febern försenad

Publicerad: 16 augusti 2016, 11:09

Ett dödligt utbrott av gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa kan spridas globalt, varnar Rädda Barnen.


Kongo-Kinshasa drabbades av ett utbrott i juni, sedan viruset spridits från Angola där minst 360 personer har omkommit sedan december i fjol i det värsta utbrottet på årtionden.

En bred insats med massvaccinering av mer än tio miljoner människor för att få utbrottet under kontroll ska påbörjas i Kongo-Kinshasa i veckan. Den har försenats på grund av brist på vaccin och sprutor.

Vaccinet tar ett år att tillverka. Enligt Rädda Barnen finns det bara sju miljoner akutvaccin kvar sedan lagren tömts i en serie av utbrott tidigare i år. Världshälsoorganisationen WHO har rekommenderat att använda en femtedel av standarddosen i händelse av global brist, tillräckligt för att skyddas tillfälligt men inte för att ge livslångt skydd.

WHO siktar på att vaccinera 8,5 miljoner personer i huvudstaden Kinshasa och 3,4 miljoner i gränstrakterna innan regnsäsongen startar i oktober, för att minska risken för att den myggburna sjukdomen sprids.

I Angola startar en kampanj den här veckan för att vaccinera 3 miljoner människor. Enligt WHO har epidemin tyckts minska i landet utan bekräftade fall i juli eller augusti.

Gula febern

Gula febern är en virussjukdom som angriper levern och sprids med myggor. Många drabbade får endast milda symtom, medan andra insjuknar med hög feber, huvud- och muskelvärk. Dödligheten är omkring 50 procent.

Källa: Reuters

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev