Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mått för överlevnad ifrågasätts vid cancer

Publicerad: 26 november 2015, 07:17

Medianöverlevnad är inte tillräckligt för att mäta läkemedelseffekten vid behandling av spridd cancer, skriver tre amerikanska läkare i en debattartikel i Jama Oncology. De föreslår nu att man inför milstolpar.


Forskare använder ofta medianöverlevnad för att beskriva effekten av läkemedel vid spridd cancersjukdom. Medianöverlevnaden anger överlevnaden hos den mittersta personen som avlider i en grupp.

Författarna till debattartikeln skriver att medianöverlevnaden riskerar att missgynna den minoritet av patienter som eventuellt lever mycket längre än medianpatienten. Risken är att läkemedel som kan ha god effekt på lång sikt inte får utrymme i forskningen om man endast använder medianöverlevnaden för att utvärdera resultaten. Det i sin tur kan göra att patienter inte får den behandling de behöver, enligt författarna. Nu föreslår de ändrade rutiner för att värdera läkemedelseffekt till att även inkludera förväntad överlevnad vid olika milstolpar, som efter ett, två och fem år efter behandling.

I debattartikeln belyses ett exempel där det immunstimulerande cancerläkemedlet ipilimumab jämförs med placebo vid behandling av metastaserande malignt melanom. Båda undersökningsgrupperna behandlades även med cytostatikum dacarbazin. Medianöverlevnaden för ipilimumab var marginellt bättre än placebo, men om man tittar på utvecklingen på lång sikt har de patienter som behandlats med ipilimumab betydligt större chans på överlevnad. När överlevnadskurvan planat ut efter fem år hade 20 procent av de patienter som fått ipilimumab överlevt, jämfört med 10 procent av patienterna i placebogruppen.

Här kan du läsa inlägget:

Mattew Hellmann med flera. Medians and Milestones in Describing the Path to Cancer Cures. Jama Oncology, publicerad online 19 november 2015. Doi: 10.1001/jamaoncol.2015.43.45.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev