torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Medel mot psykos testas på barn

Publicerad: 26 november 2010, 13:25

I en studie av antipsykotiska läkemedels effekt och biverkningar ska 200 barn och unga ingå.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Hur läkemedel mot psykoser fungerar för ungdomar är dåligt studerat. Danska forskare hoppas nu att få en bättre vetenskaplig grund för användningen av preparaten, skriver danska Dagens Medicin.

Studien är landsomfattande och leds av överläkaren Katrine Pagsberg från barn- och ungdomsmedicinskt centrum i Bispebjerg.

– Målet med undersökningen är att identifiera eventuella skillnader mellan två av de mest använda preparaten när det gäller effekt och biverkningar, säger Katrine Pagsberg till danska Dagens Medicin.

De två preparat som ska jämföras i den dubbelblinda studien är aripiprazol och quetiapin. Försökspersonerna är barn och ungdomar mellan 12 och 18 år.

– De utsätts inte för större risker för oönskade effekter än de skulle ha gjort om de hade fått vanlig klinisk behandling. Och de skulle i alla fall ha erbjudits medicinsk behandling med ett antipsykotiskt preparat, så skillnaden är bara att vi ”blindar” medicintyperna, säger Katrine Pagsberg.

Hon hoppas att studien också ska kunna leda till att vården kan byta preparat till ungdomar snabbare än i dag om det läkemedel de får inte verkar fungera så bra. I dag ska det i Danmark gå åtta till tolv veckor innan det är okej att byta från ett läkemedel till ett annat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev