Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Medlemmar i stöldliga dömdes av tingsrätten

Publicerad: 22 maj 2015, 06:44

Foto: Photos.com

Två personer har dömts för stölder av stora mängder värktabletter efter att de blev anmälda av Kronans Apotek.


En väktare följde efter de två tjuvarna efter att de varit inne på ett apotek i Norrköping i mars i år. Den ena tjuven greps i en bil där det fanns säckvis med läkemedel och andra apoteksvaror. Den andra mannen greps i närheten av ett annat apotek.

I målet som Kronans Apotek väckte mot de två männen var de anklagade för stölder på tre av kedjans apotek och snatteri på ytterligare ett av apoteken. Vid ett av tillfällena uppskattades de ha fått med sig värktabletter till ett värde av nästan 9 000 kronor. Åklagaren väckte även åtal mot en av de två männen för ytterligare två stölder, en vid ett av Apotek Hjärtats apotek och en vid ett annat av Kronans apotek. Apoteken finns på orter i bland annat Östergötland och Sörmland.

Den ena av de tilltalade nekade helt till brott. Den andra uppgav att han hade tagit läkemedel för att råda bot på egen smärta. De säckar med läkemedel som fanns i bilen uppger han att han hittade på en byggarbetsplats. Sedan ska han ha besökt apotek för att förstå vad som fanns i säckarna.

I domen skriver rätten att det egentligen inte är dess uppgift att recensera utsagor, men att de förklaringar som de åtalade gav för sina många besök på apotek framstår som uppenbart lögnaktiga.

Efter att ha tagit del av bland annat övervakningsfilmer och vittnesmål från apotekspersonal och väktare anser tingsrätten det styrkt att de två gärningsmännen har stulit läkemedel.

Männen dömdes för stöld vid fyra respektive två tillfällen och snatteri vid tre respektive två tillfällen. Tingsrätten har beslutat om utvisning av de båda männen.

Anders Jonasson, som arbetar med säkerhet på Kronans Apotek, är nöjd med domen.

– De här männen tillhörde en av de mest aktiva stöldligorna. Vi hade gått ut med en varning på våra apotek och genom att personalen var observant och påkallade hjälp kunde gärningsmännen gripas, säger han.

Relaterat material

Säkerhetschefens råd om hur apotekstjuvarna bör bemötas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev