Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Mer data ger stöd för tamoxifen i tio år

Publicerad: 2 juni 2013, 12:51

Foto: Photos.com

Asco 2013 Ytterligare fem års behandling med tamoxifen minskar risken för återfall i bröstcancer, enligt en ny studie .


Normalt ges tamoxifen i fem år till kvinnor som skydd mot att tidig östrogenpositiv bröstcancer ska komma tillbaka. Men nyligen publicerades studien Atlas, vilken pekade på att ytterligare fem års behandling minskar återfallsrisken, jämfört med att sluta ta läkemedlet.

Nu kommer en studie till som bekräftar detta.  Det är forskare i Storbritannien som lottat 6 963 kvinnor, vilka tidigare tagit tamoxifen i fem år till att antingen fortsätta i fem år till eller till att avbryta behandlingen.

Bland dem som fortsatte att läkemedlet hade 16,7 procent fått återfall efter upp till tjugo års total uppföljning, jämfört med 19,3 procent i kontrollgruppen.

Förekomsten av återfall var ungefär den samma i bägge grupperna under år fem till nio av uppföljningen. Men under andra årtiondet efter det att deltagarna börjat ta tamoxifen blev återfallen färre bland dem som tagit tamoxifen under lång tid. Även dödsfallen i bröstcancer minskade mer i gruppen som tagit tamoxifen i tio år.

Resultaten är framför allt relevanta för kvinnor som inte kommit i klimakteriet och som därför inte kan ta aromatashämmare. Här förändrar studien  klinisk praxis, enligt ett uttalande från Ascos talesperson Sylvia Adams.

Undersökningen presenterades i dag söndag på den stora plenarsessionen på Asco-kongressen.

Läs abstract till studien :

Richard Gray med flera. aTTom: Long-term effects of continuing adjuvant tamoxifen to 10 years versus stopping at 5 in 6,953 women with early breast cancer.

Relaterat material

Tamoxifen i tio år var bra

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev